En bæredygtig hverdag
Hvad er en bæredygtig hverdag?
Det bliver mere og mere tydeligt, at vi i den grad har brug for at omlægge vores vaner og hverdag, for ikke at ødelægge vores skønne jord helt.
Som formand for Praktisk Økologi følger jeg debatten og nyhederne om den grønne omstilling (eller mangel på samme) tæt. Samtidig har jeg gået hjemme på barsel og haft tid til at tænke over den måde vi har indrettet vores liv på. Der er mange elementer i en bæredygtig hverdag – så hvor skal jeg begynde? Nå altså, der er det med tiden:
Tid til at være sammen med vores børn. Dén mangler jeg i den grad. Det har skåret mig i hjertet at skulle sende mine unger i vuggestue for at gå på arbejde. Det gør det vist hos alle. Jeg har ikke kunnet se en løsning på problemet, og altså har jeg bidt tænderne sammen, trøstet mig ved at alle andre også gør det, og gået på arbejde.
Du kender det sikkert. Man har lige en times tid om morgenen, som er fyldt op med praktik og stress. Så afleverer man – somme tider til gråd og tænders gnidsel. Om eftermiddagen skynder man sig hjem med høj puls, for det betyder alverden lige at nå toget, så man kan hente de ti minutter tidligere. Hente de trætte unger, forsøge at mobilisere energi hos både dem og en selv til at lave noget hyggeligt, inden det går løs med aftensmad, tandbørstning og putning. Pyha – så kan man synke om i sofaen, (eller skynde sig ud i haven) og så er den dag gået.
Det er jo ikke bæredygtigt! Det er ikke en rigtig god måde at have børn på. Men som sagt – jeg har tumlet med den problemstilling i 7 år, uden rigtig at finde en løsning. Før nu – forhåbentlig. For det er forhåbningen, at når vi begge springer ud i det og bliver selvstændige, så kan vi tilrettelægge vores tid anderledes. Vi bilder os ikke ind, at vi får mere tid – men vi tror på, at vi kan arbejde, når ungerne sover. At vi kan hente dem tidligt fra skole, børnehave og vuggestue og være til stede og nærværende med dem i de timer, hvor de også har energi tilbage. Og så gå tilbage til arbejdet, når de er puttet og sover.
Rationalet er, at vi altid har ”arbejdet” om aftenen. Ikke betalt – men ved at gå i haven og dyrke den, eller stå i køkkenet til langt ud på natten og henkoge, sylte og fermentere, for at køkkenhavens gaver kan gemmes til vinteren.
Så når vi nu alligevel er vant til at arbejde om aftenen, hvorfor så ikke gøre det med noget vi elsker, og noget vi mener vi kan tjene penge på?
Mon ikke det går?
/ Signe